publicitate

luni, 14 noiembrie 2011

Top 10 anvelope de iarna .


Cele mai bune anvelope pentru iarna 2011-2012 au fost stabilite in cadrul unor teste independente de catre inginerii ADAC, clubul auto german. Acestia fac in fiecare an un test in urma caruia alcatuiesc un top al cauciucurilor de iarna clasandu-le pe categorii: recomandate, satisfacatoare, nerecomandate samd.
Iata cate un top 10 pentru doua dintre cele mai uzuale marimi din Romania, impreuna cu preturile orientative de pe piata noastra (preturi regasite online). Pentru mai multe marimi de anvelope, vizitati si ecauciuc.ro.
Anvelope de iarna 175/65/14
1. Continental Conti Winter Contact TS800: recomandat, 260 lei
2. Michelin Alpin A4: recomandat, 260 lei
3. Dunlop SP Winter Response: recomandat, 260 lei
4. Goodyear Ultra Grip 8: satisfacator, 350 lei
5. Semperit Master-Grip: satisfacator, 225 lei
6. Esa-Tecar Super Grip 7: satisfacator, n/a
7. Vredestein Snowtrac 3: satisfacator, 247 lei
8. Uniroyal MS plus 6: satisfacator, 215 lei
9. Maloya Davos: satisfacator, n/a
10. Firestone Winterhawk 2 Evo: satisfacator, 228 lei
Anvelope de iarna 195/65/15
1. Continental ContiWinterContact TS830: recomandat, 309 lei
2. Goodyear Ultra Grip 8: recomdandat, 370 lei
3. Semperit Speed Grip 2: recomandat, 262 lei
4. Dunlop SP Winter Sport 4D: recomandat, 312 lei
5. Michelin Alpin A4: recomandat, 333 lei
6. Pirelli Winter 190 Snow Control Serie 3: recomandat, n/a
7. Nokian WR D3: satisfacator, 322 lei
8. Vredestein Snowtrac 3: satisfacator, 284 lei
9. Fulda Kristall Montero 3: satisfacator, 268 lei
10. Barum Polaris 3: satisfacator, 235 lei
Sursa preturi majoritatea anvelopelor: ecauciuc.ro
Anvelope de iarna ieftine sau sh?
Cele mai bune anvelope de iarna pot fi diferentiate usor de catre orice client: verificati ca pe langa mentiunea M+S (care denota o anvelopa de iarna) sa existe si logo-ul unui munte cu trei creste, cu un fulg de nea in interior (difera de simbolul triunghiular simplu cu fulg de nea in interior, care arata doar ca anvelopa e buna pentru temperaturi scazute). Acest logo suplimentar arata ca pneul respectiv a fost testat in mod independent si a primit certificare pe masura, reusind un rezultat peste medie (standard american adoptat si de europeni).
Tentatia de a cumpara anvelope de iarna ieftine sau de a ramane cu anvelopele de vara e mare, mai ales atunci cand nu ai bani. Totusi, e bine de tinut minte ca exista diferente majore intre distantele de franare obtinute cu anvelope de iarna de top si cele cu anvelope ieftine, uzate sau vechi, iar acestea se maresc dramatic atunci cand facem comparatia intre anvelope de iarna si cele de vara, chiar si pe asfalt uscat! (cu pana la 50% mai lunga distanta de franare pe zapada, cu circa 10% pe asfalt uscat).
Daca doriti sa cumparati anvelope de iarna second hand, observati cu atentie anul de productie, sa nu fie mai vechi de 3 ani, precum si adancimea profilului (sa nu aiba mai putin de 8 mm; daca are doar 4 mm anvelopa trebuie aruncata). Ganditi ca veti folosi anvelopele cel putin 3 ierni, iar durata de eficienta a unui pneu de iarna este de maxim 5 ani (se usuca).
Anvelopele de iarna la peste 7 grade Celsius: pericol?
Contrar fabulelor urbane, o anvelopa de iarna rezista fara probleme si la temperaturi mai mari de 10 grade Celsius (chiar si la peste 20), fiind insa de mare ajutor dimineata si seara la sfarsit de toamna si inceput de primavara, cand temperaturile scad sub 10 grade. O anvelopa de iarna rezista la viteza maxima inscrisa pe talon chiar si la peste 20 de grade Celsius, pe distante lungi, doar performantele dinamice fiind afectate; in plus, se consuma mai rapid (iata de ce nu e eficient economic sa ramai tot anul cu anvelope de iarna). Iata de ce a merge cu anvelopele de iarna chiar daca temperatura exterioara ajunge la miezul zilei si la 20 de grade nu este periculos.
O anvelopa de iarna cu viteza maxima de 170 km/h isi pastreaza forma si nu explodeaza nici daca mergi cu 150km/h pe distante lungi la peste 20 de grade Celsius, asta am putut observa chiar noi in cadrul testului de 12.000 de km cu Opel Corsa prin Europa. Atat doar ca va creste consumul (cam cu 0.5%) iar anvelopa se va comporta mai slab ca una de vara in viraje sau la franare, insa nu periculos de slab (vorbim de temperaturi de pana in 30 de grade, atentie!).
De retinut si faptul ca un set de anvelope de iarna poate fi folosit eficient timp de 4-5 ierni, daca este depozitat corespunzator. Asadar, investitia initiala, impartita la ani, nu mai este atat de oneroasa.

2 comentarii:

Hraneste Pestisorii cu un click